top of page
Search

Hitno/bitno matrica

Updated: Jun 8, 2022

Naš je mozak sklon dati prednost zadatku koji je hitan, iako nebitan u odnosu na zadatak koji je bitan, no nije toliko hitan.



Je li vas nekad dok ste radili nešto vama važno prekinuo nevažan telefonski poziv? I ipak ste se javili?

Propuštate li možda neke bitne stvari poput izleta, dobre knjige, tjelovježbe, samo zato jer zbog hitnijih stvari ne uspijevaju doći na red?


Hitno/bitno matrica (Eisenhowerova matrica) pomaže nam uskladiti vrijeme sa stvarnim prioritetima, što znači da ćemo dati prednost bitnim stvarima, a one nebitne delegirati ili eliminirati

Vrlo često nam se događa da u danu obavljamo niz hitnih stvari, i što smo više u vremenskoj stisci čini nam se da je više toga hitnoga što moramo, a ne stižemo obaviti. Pritom stalno odgađamo neke bitne stvari koje nas ispunjavaju i vesele, jer nisu toliko hitne pa ne stižemo za njih odvojiti vrijeme. Izvrstan način za generirati stres!

Hitno/bitno matrica (Eisenhowerova matrica) pomaže nam uskladiti vrijeme sa stvarnim prioritetima, što znači da ćemo dati prednost bitnim stvarima, a one nebitne delegirati ili eliminirati. Sastoji se od četiri polja u koja upisujemo zadatke prema važnosti i hitnoći. Ono što je hitno i bitno trebamo najprije obaviti. Ono što je hitno i manje bitno možemo delegirati. Ono što nije niti hitno, niti bitno možemo eliminirati. Tako stvaramo vrijeme za ono što nam je bitno, a zbog toga što nije hitno ostaje 'kratkih rukava'.

Upravo u polju bitno/nije hitno najčešće je ono najvrednije što možemo učiniti za sebe. Vrijedi planiranja, zar ne?️

34 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page