top of page
Search

Slamanje daske

Updated: Jun 8, 2022

Mnoge prepreke s kojima se suočavamo u životu nalik su daskama koje znamo da trebamo, a ne znamo kako slomiti


Slamanje daske jedan je od najatraktivnijih dijelova NLP učenja. U nekim se školama daska slama na kraju praktičarskog treninga, u drugima ta dojmljiva vježba označava kraj master treninga. Na trenerskom treningu učili smo kako druge naučiti slomiti dasku. Učenje o daski do daske!


Prepolovi se daska u trenu a da ruka to ni ne osjeti, samo zahvaljujući znanju da se daska zapravo ne slama rukom, nego glavom

Osobno sam je prvi put slomila na kraju mastera – bio je to doživljaj za pamćenje, prava majstorija za nas novopečene majstore NLP-a!



Certifikat ili gips?


Neki će reći da i nije velika mudrost slomiti jelovu dasku, no kada ispred sebe vidiš taj komad drva debljine dva centimetra položen na dva bloka cigle ili betona, a nemaš čekić ni sjekiru, već samo golu ruku kojom ga trebaš prepoloviti, najblaže što osjećaš je da ti se znoje ruke i knedla steže grlo. I dok tako gledaš dasku i ona gleda tebe, misliš si, nije valjda jedna daščica jača od mene, ne mogu si to dozvoliti, pa ipak, stisneš se od nelagode i da, prođe ti glavom misao: a što ako umjesto daske pukne ruka pa umjesto sa širokim osmjehom i certifikatom u ruci završim na hitnoj s gipsom na ruci? Usprkos strepnji, dasku sam tada, a i kasnije mnogo puta, slomila brzo i lako. Prepolovi se daska u trenu a da ruka to ni ne osjeti, samo zahvaljujući znanju da se daska zapravo ne slama rukom, nego glavom. Energija i brzina! I posložen um! Kada to shvatiš, slamanje daske postane zabavna igra u kojoj si daješ zeleno svjetlo da pokažeš da možeš i ono što misliš da ne možeš.



Mentalna disciplina


I izvan NLP svijeta, slamanje dasaka korisna je mentalna disciplina. Koliko ste se puta zatekli u situaciji da sami u svom umu izgradite nepremostivu prepreku, a onda odjednom nađete rješenje i ta prepreka za vas više ne postoji? Možda vam se činilo da nikada nećete naučiti strani jezik, a eto, sada s klijentima razgovarate na tečnom njemačkom? Možda je javni nastup za vas bila daska koju nikada nećete slomiti, a danas vodite seminare u dvorani punoj ljudi? Možda ste se bojali putovanja u neku egzotičnu zemlju, a danas s veseljem gledate fotografije na kojima usred pustinje jašete devu?


Mnoge prepreke s kojima se suočavamo u životu nalik su daskama koje znamo da trebamo, a ne znamo kako slomiti. Ponekad nam se za neke daske čini da su izgrađene od nekog čvršćeg materijala pa teže pucaju. Ne brinite, svaka daska puca pronađete li odgovarajući alat.



Zeleno svjetlo


Jedna od NLP pretpostavki kaže: Svi ljudi imaju resurse potrebne za uspjeh. Ako netko nešto može, svatko to može. Tu dolazimo do famoznog zelenog svjetla – dopustiti si da možemo prvi je korak koji je potrebno napraviti da bismo nešto ostvarili. Ponekad je taj korak najteže učiniti. Ograničavajuća uvjerenja nalik su crvenom svjetlu na semaforu. Krenuli bismo, a semafor nam ne dopušta. Nikako da se upali žuto, a kamoli zeleno svjetlo. Ako i na vašem semaforu gori crveno, sjetite se da su mnoge daske crvene boje. Obojite ih u zeleno i krenite ih lomiti. Možda vas to neće dovesti do jahanja na devi, no sigurno vas vodi u neki dobar osjećaj. Uostalom, kako bi dosadan svijet bio da su nam sve daske iste?

38 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page